Vi har sammanställt några förtöjningstips som vi av erfarenhet tror kan komma till nytta.
Med detta sagt så är det viktigt att komma ihåg att båtar kan ha olika förutsättningar så det är det alltid du, som båtägare, som är fullt ut ansvarig för hur din båt är förtöjd.
Bryggan har ett utsatt läge, speciellt vid västliga vindar. Vår erfarenhet är att bryggan är en säker förtöjningsplats även när det blåser hårt om man förtöjt sin båt ordentligt. Ofta kommer vinden snabbt. Håll ett öga på väderprognosen och förtöj alltid din båt för hårt väder. Var beredd för att du eller någon du känner kan se till din båt under tiden det blåser.
Du behöver försäkra dig om att båten är väl förtöjd med hänsyn till båtens vikt och vindfång. Schackel och tamp med kaus (kaus=den metall eller plastförstärkning av öglan på tampen) bör användas vid infästning i bryggan och i bommar. Välj lite grövre dimension på tampar, se till att tamparna är hela och du måste använd dämpare till dina tampar annars riskerar du att din båt skadas eller att tamparna slits väldigt fort. Vid infästning längts fram på bommen fästs schackel i ögla. (Att binda fast tamp direkt i bommen rekommenderas ej då den slits fortare än man anar)
Ju mindre båten rör sig i vågorna desto mindre rycker det i förtöjningen och i din båt och då slits all utrustning mindre. Eftersom hela bryggan flyter så rekommenderar vi att du förtöjer med spända tampar men med utrymme för dämparna att arbeta. Vi rekommenderar också starkt att du förtöjer ”med spring” i syfte att hindra båten att röra sig så mycket. Nedan bild visar schematiskt hur det kan se ut. Om det med hänsyn till båtens längd och rundning är möjligt så är alternativ 1 att föredra då springtamparna i det läget hjälper till att dra båten från bryggan. Om du också har möjlighet att lägga tamp från exempelvis din låsögla till ögla längst fram på bommen så skapar du ytterligare säkerhet i din förtöjning. Fråga gärna någon kamrat på bryggan om du vill ha lite ytterligare råd och titta gärna på bilderna nedan.
Hur bra man än förtöjt kan olyckan vara framme på din båt eller på någon annans båt. Hjälp dina kamrater genom att ta ett varv på bryggan och om du ser en annan båt som behöver åtgärdas, kontakta ägaren. Kontaktinfo längst ner på sidan på denna länk.
Ha gärna någon extra tamp i båten som är förberedd med dämpare.
Och till sist, var rädd om dig. Det är aldrig värt att du skadar dig själv eller ramlar i vattnet mellan båtarna när det blåser.